Na Thomas Cupe a Uber Cupe v Prešove 65 tímov

10.02.2004 Celý región

Od 10. do 15. februára 2004, budú v Prešove najmä v znamení bedmintonu. Tamojšia Mestská hala bude dejiskom Európskej kvalifikačnej zóny majstrovstiev sveta ...
Od 10. do 15. februára 2004, budú v Prešove najmä v znamení bedmintonu. Tamojšia Mestská hala bude dejiskom Európskej kvalifikačnej zóny majstrovstiev sveta družstiev - Thomas Cupu mužov a Uber Cupu žien.

O príprave tohto megapodujatia informovali predseda organizačného výboru turnaja Peter Tarcala a šéf trénerskej komisie Slovenskej bedmintonovej únie Daniel Orlovský.

Na podujatí bude hrať dovedna 34 mužských a 31 ženských európskych tímov, medzi ktorými nebudú chýbať ani zástupcovia absolútnej svetovej špičky s hráčmi a hráčkami prvej svetovej desiatky. Organizátori očakávajú 600 - 700 účastníkov. Na svetové finále, ktoré bude v máji v indonézskej Jakarte, postupujú v oboch kategóriách po tri tímy. Hrať sa bude na dvanástich kurtoch, pričom celé technické vybavenie zabezpečuje firma Yonex.

Od utorka do štvrtka sa budú hrať duely v skupinách, v piatok štvrťfinále, v sobotu semifinále a v nedeľu o medailové priečky. O vážnosti turnaja, ktorý nemá vo svojej kategórii na Slovensku obdobu, svedčí aj fakt, že naň pricestuje prezident Európskej bedmintonovej únie (EBU) Torsten Berg a turnajová riaditeľka Svetovej bedmintonovej federácie (IBF) Vanessa Freeman.

\"Je to obrovská pocta, že EBU poverila organizovaním takéhoto podujatia práve nás. Vytvorili sme si dobré zázemie organizovaním turnajov európskeho okruhu a toto je maximum, ktoré sme mohli v rámci európskeho bedmintonu dosiahnuť. Európska kvalifikačná zóna je zo všetkých piatich, ktoré sa hrajú na svete, najpočetnejšie obsadená a tomu zodpovedá aj vážnosť turnajov, \" podotkol P. Tarcala.

Thomas Cup sa začne hrať v deviatich skupinách, nasadenými družstvami sú Dánsko, Nemecko, Anglicko, Španielsko, Francúzsko, Švédsko, Poľsko, Rusko a Wales.
Slovensko bude hrať v G-skupine, kde sa postupne stretne s Cyprom (10. 2. o 13.00), Islandom (11. 2. o 9.00) a Poľskom (12. 2. o 13.00). V slovenskom výbere trénera Jaroslava Kozáka sú Klačanský (Ceva Trenčín), Matejka (M-Sport Trenčín), Mečár (Slávia Žilina), Šulko (Spoje Bratislava), J. Fiľ (Loko Košice) a L. Tomčko (ATU Košice). V Uber Cupe je osem základných skupín, nasadené sú Holandsko, Dánsko, Nemecko, Anglicko, Francúzsko, Švédsko, Wales a Bulharsko.
Slovenky budú hrať v D-skupine, ich súperkami budú postupne Anglicko (10. 2. o 13.00), Portugalsko (11. 2. o 9.00) a Slovinsko (12. 2. o 13.00). Reprezentovať nás budú K. a Z. Orlovské (obe BC Prešov), Zabavníková, Turzáková (obe Loko Košice), Bobrovská (ATU Košice) a Sládeková (CEVA Trenčín). Každý zápas pozostáva z troch dvojhier a dvoch štvorhier.

\"Naše ambície musíme vidieť realisticky. Najmä ženy majú veľmi ťažké vyžrebovanie a v ich prípade bude dobrý každý uhratý set. Muži sú na tom o niečo lepšie, za dobrých okolností by sme mohli poraziť Cyprus a Poľsko, na Poliakov, ktorí patria k absolútnej špičke, však zrejme nebudeme mať, \" komentoval D. Orlovský.

Záujemcovia môžu priebežne výsledky z turnaja hľadať na internetovej adrese www.tuc.presov.sk, kde je k dispozícii aj kompletné vyžrebovanie a ďalšie vyčerpávajúce informácie. Vstup do hľadiska od utorka do piatku bude voľný, v sobotu a v nedeľu sa bude vyberať nevysoké vstupné.

(www.pis.sk, Martin Belej)
 

Vyberte región